Blog

Get informed about our latest news and events

Prefabrik Yapı Nedir? Özellikleri ve Avantajları Nelerdir?

Prefabrik yapı en basit haliyle; parçaları önceden hazırlanıp birleştirilen yapılara denilmektedir. Son yıllarda talebin gittikçe arttığı ve inşaat sektöründe önemli bir yeri olan prefabrik yapıların ortalama ömrü 50 yıl kadardır. Okul, ev, hastane, depo, spor salonları gibi hemen her şey, prefabrik yapı şeklinde yapılabilmektedir.

Önceden hazırlanmış yapı malzemeleri ile inşa edilen yapılara prefabrik yapı adı verilmektedir. Adından da anlaşılacağı üzere, fabrikada hazırlanmış olan ve sadece birleştirme işlemi kalan parçaların bir araya getirilerek oluşturulan yapılardır. Önceden hazırlanmış yapı malzemeleri ile inşa edilen yapılara prefabrik yapı adı verilmektedir. Adından da anlaşılacağı üzere, fabrikada hazırlanmış olan ve sadece birleştirme işlemi kalan parçaların bir araya getirilerek oluşturulan yapılardır. Geçmiş yıllarda depremde evlerini kaybeden insanlara kısa sürede inşa edilip teslim edilmesinden dolayı, prefabrik yapılar denince akla ilk olarak deprem evleri gelse de, gelişmiş inşaat teknikleri kullanarak oldukça kullanışlı ve dayanıklı prefabrik evler üretmek mümkündür. Prefabrik yapıların inşasında hazır parçaların yanı sıra, çelik ve çimento gibi malzemelerden de yararlanılır. Tercihe göre ses ve ısı yalıtımları da prefabrik evlerde yapılmaktadır.

Prefabrik Yapı Nedir?

İnşa edilen yapıların fabrikasyon malzeme kullanılarak yapıldığı yapılar genel olarak prefabrik yapı adını almaktadır. En fazla iki katlı olarak yapılabilir. Yapı inşa etmek için kullanılan parçaların yerinde üretilmesi ile değil, fabrikadan hazır olarak alınıp kullanılması ile oluşturulan yapılardır. Günümüzde prefabrik yapı alanı oldukça genişlerken, avantajlarından dolayı daha çok tercih edilir hale gelmiştir. Beton zemin üzerine oturtulan parçalarla inşa edilen yapıların daha az maliyetli olması ve kısa sürede ortaya çıkması gibi artı yönleri, prefabrik yapıların pek çok yerde sıkça tercih edilmesine neden olmaktadır.

Prefabrik Yapıların Özellikleri Nelerdir?

Prefabrik yapıların en önemli özelliği ekonomik olmasıdır. Malzemelerin fabrikasyon kaynaklı elde edilmesi yerinde üretime göre daha düşük maliyetli ve kolay işçilikle yapılabilir olması, bu tür yapıların avantajlı özelliklerindendir. Üretilen parçaların tek kalıp üzerinden çıkarılması da maliyeti düşüren unsurlar arasındadır. Kurulumu önceden planlanarak ihtiyaç halinde kısa sürede inşa edilebilir özellikte olması da, depremzedelere kısa zamanda sunulan evler gibi ihtiyaç karşılayıcı özellikte olmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda daha pratik malzemeler kullanılarak yapılması, kısa zamanda işin bitirilip teslimini kolaylaştırmaktadır. Malzemelerin esnek olmasından dolayı, doğal toprak olaylarına ve depreme karşı dayanıklı olduklarını söylemek mümkündür.

Prefabrik Yapıların Avantajları Nelerdir?

Prefabrik yapıların en önemli avantajları arasında zamandan ve nakitten tasarruf etmeyi mümkün kılan yapı tekniği olması gelmektedir. İstenilen plan ve projeye göre şekillendirilebilen, istenilen büyüklükteki beton zemin üzerine kurulabilen prefabrik yapılar aynı zamanda çevre kirliliğine neden olacak hiçbir faktör barındırmamaktadır. Bu tür yapılarda memnun kalınmayan kısımlar isteğe göre değiştirilebilmektedir. Çatı ve duvar kaplamalarında kullanılan malzemelerin her zevke göre seçenek sunabiliyor olması da, prefabrik yapıların avantajları arasındadır. Prefabrik yapılar, herkesin kendi zevkine ve isteğine göre inşa edebileceği yapılardır. Herhangi bir plana ya da projeye bağlı kalmadan kullanışlı olabilecek şekilde parçaların yer değiştirmesi mümkündür.

Prefabrik Yapılar Nelerdir?

Türkiye’nin yaşadığı önemli bir deprem sonrasında artı değer kazanan prefabrik yapılar, artık birçok şekli ile karşımıza çıkmaktadır. Depreme dayanıklı olması sebebiyle pek çok yapıda artık prefabrik inşa teknikleri kullanılmaktadır. Özellikle ekonomik olmasından dolayı birçok inşaat firması ağırlıklı olarak prefabrik yapı inşa hizmeti vermektedir. Bu yapılarla ilgili en çok merak edilen konulardan biri ruhsat konusudur. Prefabrik yapılarda da tıpkı diğer inşaatlarda olduğu gibi, imara açık alanlar için ilgili kuruluşlardan ruhsat alınmalıdır.

Günümüzde prefabrik yapı denince akla ilk olarak konutlar gelse de, artık pek çok yapıda prefabrik malzeme ve teknikler tercih edilmektedir. Şantiye binaları, hastaneler, ofisler, soyunma alanları, spor salonu, okullar ve depo gibi yapılar da prefabrik olarak üretilmektedir. Uzun yıllar kullanabilme imkânı ve istendiğinde sökülüp başka yerde kurulum avantajı olan prefabrik yapılar, artık çok sık tercih edilmektedir.